Bij de gesloten constructie, het schroefdak, wordt het riet op een dichte onderconstructie geschroefd (zie bijgaande schets).
Het plaatmateriaal (van 19 mm dikte i.v.m. de schroeflengte) kan bestaan uit: multiplex, OSB-plaat (vlokkenplaat), spaanplaat V131 verlijmd (het groene spaanplaat) underlayment etc. Bij de gesloten onderconstructie ontbreekt de spouw tussen riet en onderconstructie. Het gehele rietpakket helpt mee met het vormen van een isolerend pakket en de kapconstructie van de woning is beter tochtdicht.
Tussen binnen en buiten is een harde constructie aangebracht. Vuur in het rietpakket kan geen lucht (zuurstof) van onderen aanzuigen, het vuur smeult hierdoor meer dan dat het brandt. Hierdoor wordt het schroefdak een relatief brandveilig dak en kent dus ook lagere tarieven voor de opstal verzekering.
Nieuwe daken worden daarom vrijwel altijd op een voor dit doel geschikt isolatiepaneel aangebracht. Het grote voordeel van een dergelijk geschikte isolatiepaneel is dat de binnenzijde van de dakconstructie direct netjes is afgewerkt. U hoeft in veel gevallen geen extra afwerking aan te brengen aan de binnenzijde van uw dak ( zie isoleren).
Indien u een nieuw te bouwen woning wilt voorzien van een rieten dak is, in verband met de geldende energie-prestatie-norm (EPN), altijd een isolatiepakket nodig. Dit kan door van binnenuit aanvullend te isoleren, mits dit op de juiste wijze gebeurd anders kan dit funest zij voor uw rieten dak. Veelal wordt een daarvoor speciaal ontwikkeld sandwich schroefpaneel toegepast.
Zie onderstaande links voor sandwich schroefpanelen of isolerende onderconstructies:.
www.isobouw.nl
www.unilin-systems.com
www.geramat.nl
Helaas heb ik Long-Covid waardoor ik niet meer in staat ben om (volledig) te kunnen werken.
Daardoor neem ik momenteel geen nieuw(e) werk(en)/werkzaamheden meer aan.
Hierdoor zult u op zoek moeten naar een andere rietdekker.
Met vriendelijke groet,
Rietdekkersbedrijf Kleinjan Diepenveen
Ardwin Kleinjan